+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154 • 2811 GK • Reeuwijk

In ons wetland wordt gewoond op palen

Op 2 februari 2017 is het wereld wetlands dag. Het grootste deel van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk bestaat uit zogenaamd “wetland”. Het gaat daarbij om water, plassen, rivieren en sloten, maar ook om veenbodems, die namelijk voor 80% uit water bestaan. Alleen de bovenlaag van de veenbodems worden kunstmatig droog en bewerkbaar gehouden met behulp van gemalen. In een veenweide begint veertig centimeter onder het maaiveld het natte veen al. Om in dit wetland te kunnen wonen heb je drijvers of palen nodig. In onze gemeente bouwen we nog zelden drijvend, maar meestal “gewoon” op palen. Een persoon uit het buitenland of bewoner van de Nederlandse zandgronden vindt dat echter niet zo gewoon, maar juist heel opmerkelijk.

Afgelopen woensdagmiddag werd de heistelling weer in gereedheid gebracht voor het bouwen van een woonwijk. Het ging om het slaan van de eerste betonnen paal voor een woning in Oude tol 2 in Reeuwijk-Brug.  Dit is een project van Vosplan Vastgoedontwikkeling samen met gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Jan-Piet de Vos was de gastheer op de bouwplaats. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel sloeg de eerste paal. Tientallen nieuwe bewoners en buren keken vanonder de hun aangereikte witte bouwhelm belangstellend toe. Ze zagen hoe de tien meter lange betonnen paal gemakkelijk in het natte veen verdween tot hij steun vond in het zandpakket onder het veen.

Watersnip Advies was uitgenodigd vanwege het verzorgen van de ecologische begeleiding voor dit project. Watersnip heeft inventarisaties uitgevoerd, sloten afgevist en rieteilanden ontworpen met het oog op de Meervleermuis.

Na het slaan van de eerste paal was er een geanimeerd samenzijn in het Streekmuseum aan de Oude weg.

Wilt u meer lezen over Watersnip Advies en ecologisch onderzoek?