Op 2 februari 1971 werd in de Iraanse stad Ramsar de Convention on Wetlands getekend. Deze conventie is het eerste internationale verdrag om de wetlands te beschermen en op de juiste wijze te gebruiken.
Vandaag vieren we de Wereld Wetlands Dag met de slogan: “Wetlands voor onze toekomst”. Dit is een dag waarin we ons realiseren hoe belangrijk wetlands voor ons zijn als natuurlijke hulpbron en voor de duurzame ontwikkeling van economie en ecologie wereldwijd.
Wetlands zijn gevoelige natuurgebieden met grote biodiversiteit. Zij regelen de watercyclus en hebben invloed op het weer. Soorten als Grutto of Grote Karekiet vinden hier een habitat. Mensen vinden hier een zoetwatervoorziening, een gebied dat voedsel kan produceren en waar men kan genieten van vissen, vogels en stilte. Verder zijn wetlands mooie gebieden om in te zwemmen, te varen en te schaatsen.
Nederland heeft 53 plaatsen beschermd door de Conventie van Ramsar. Dat betekent een oppervlakte van 863.444 hectaren. Gebieden als IJsselmeer, Waddenzee en Ketelmeer zijn beschermd door de Conventie. Veel andere wetlands zijn beschermd als Natura 2000 gebied, bijvoorbeeld delen van de Reeuwijkse plassen en polders en de Nieuwkoopse plassen.
Watersnip Advies, als ecologisch advies bureau, is gespecialiseerd in wetlands. Watersnip Advies heeft veel ervaring met het ontwerpen en het uitvoeren van duurzame inrichtingsprojecten, en ook met het onderzoeken van de diverse aspecten van wetlands, zoals de waterkwaliteit. Daarnaast informeert Watersnip Advies politici, bedrijven, studenten en scholen over wetlands. Voor het brede publiek worden wetlandvaartochten gehouden. Zie daarvoor Watersnip natuur activiteiten.