Op zaterdag 2 februari is het Wereld Wetlands Dag. Dit jaar staat deze dag in het teken van klimaatverandering.
Wetlands zijn gebieden waar water en land elkaar ontmoeten. Het gaat om bijv. veengebieden, rivieren en meren, delta’s, mangroven en koraalriffen. Wetlands zijn wereldwijd belangrijk. Ze voorkomen overstromingen en ze herbergen een rijke biodiversiteit. Ook zorgen ze voor zoet water voor miljoenen mensen. Daarom spelen ze een belangrijke rol bij het voorkomen van klimaatverandering.
Veengebieden beslaan 3% van het aardoppervlak. Gezamenlijk kunnen ze 30% van de uitgestoten CO2 opslaan. Koolstof (CO2) is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering. Veengebieden staan onder druk door de
intensivering van de landbouw, waarbij ontwatering plaatsvindt. Bij ontwatering van veengebieden komt er CO2 vrij.
Het is daarom tijd om op een duurzame manier om te gaan met veengebieden en wetlands wereldwijd. Door een goede samenwerking tussen organisaties, bedrijven, universiteiten, lokale inwoners en de overheid kan herstel van de wetlands ervoor zorgen dat belangrijke klimaatdoelen gehaald worden.
Watersnip Wetland-informatiecentrum ligt in het Reeuwijkse plassengebied en werkt aan wetlandherstel in natuur- en in cultuurgebied.