+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154 • 2811 GK • Reeuwijk

Zo vlak voor de Kerst is Watersnip Advies nog druk bezig met diverse ecologische toetsen voor bouw- en renovatieprojecten. In deze tijd van het jaar vinden ecologische beoordelingen van eventuele schade aan beschermde soorten niet plaats op waarnemingen van soorten. Er wordt nu gekeken naar habitats en biotopen die geschikt zijn voor bijvoorbeeld vleermuizen. In deze week zijn twee flats bezocht in de Rotterdamse wijken Kralingen en Ommoord met de fraaie namen Stresemannflat en Vinckenbrinckflat. Woonstad Rotterdam is de eigenaar en renoveert deze flats binnenkort grondig voor haar bewoners. Op de kopgevels wordt isolatie aangebracht met een nieuwe steenstrip. De trappenhuizen worden van isolerend en windkerend glas voorzien.

Medewerkers onderzoeken de flats op basis van het Vleermuisprotocol 2017 van de Gegevensautoriteit. Er wordt gezocht naar aanwijzingen van verblijfplaatsen van vleermuizen in de wanden van de flats. Ook het dak wordt daarbij aan een inspectie onderworpen. Vorig jaar heeft Watersnip ook de aangrenzende Viervantflat onderzocht. Daarbij bleek dat er wel vleermuizen langs de flats vliegen. De omgeving met relatief veel bomen is daar ook geschikt voor. Er werden toen echter geen verblijfplaatsen aangetroffen. En de eerste uitkomsten van het lopende onderzoek wijzen ook in dezelfde richting.

Het is nog niet eerder gebeurd dat onze deskundigen op zulke grote hoogten veldbezoeken brengen. De flats hebben 13 woonlagen. Er werden op het dak dan ook tevens diverse fraaie vergezichten gefotografeerd!

Wilt u meer lezen over Watersnip en ecologisch onderzoek?