+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154 • 2811 GK • Reeuwijk

Sinds 30 januari 2016 rijden er auto’s over de nieuwe Reeuwijkse Randweg. Vanaf rustplaats De Andel langs de A12 hebben pauzerende automobilisten een goed uitzicht op de nieuwe weg met ecologisch ingerichte wegbermen.

Opdrachtgever gemeente Bodegraven-Reeuwijk is trots op het afgeronde project. De gemeente heeft een schilderijlijst en een informatiebord laten plaatsen om de aandacht te vestigen op de aangelegde randweg. Vanaf de relatief hoog gelegen picknickplaats bij de Andel heeft men een fraaie zichtlijn over de weg en het aangrenzende “ringslang-transferium” met broedhopen, amfibieënpoelen en verlaagde bloemrijke slootkanten. Het ringslang-transferium is onderdeel van het natuurcompensatieplan dat is aangelegd op basis van de ontheffing van de Flora- en faunawet. Watersnip Advies heeft dit natuurcompensatieplan ontworpen en gerealiseerd.

Op het informatiebord wordt men opmerkzaam gemaakt op het veelvuldig voorkomen van de ongevaarlijke ringslang in deze omgeving. Verder wordt verteld dat de Randweg door de aannemer Heijmans geheel op palen is aangelegd om verzakken te voorkomen. Het Groene Hart is en blijft namelijk een wetland met een zachte veenbodem. Hier is wonen en werken alleen dankzij funderingen en bemalingen mogelijk.

Wilt u meer lezen over Flora en Faunawetgeving?