+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154 • 2811 GK • Reeuwijk

Het is de bewoners, recreanten en beheerders van polder Oukoop vast al wel opgevallen: De dotterbloemen maken een comeback mee in de polder! We zien ze weer meer verschijnen in de wegbermen van de Oukoopsedijk.

In het proefveld langs het fietspad naar Driebruggen doen ze het erg goed. Daar zijn ze ingezaaid en ingeplant en breiden ze zich uit in de verlaagde slootkanten. Maar ook in de oorspronkelijke oevers van het boerenland van Hoeve Stein zien we de laatste jaren dotters terugkomen. Dat is heel plezierig, want de Dotterbloem is in het vroege voorjaar door zijn knalgele kleur een vrolijke sfeermaker. In het verre verleden, tot 1950, waren de weilanden in het voorjaar zo vochtig, dat de dotters ook in de lage delen van de percelen zelf stonden. Jarenlang nam het aantal dotters eigenlijk alleen maar af.

Het herstel is iets van de laatste jaren. Misschien helpt het hedendaagse zorgvuldige oeverbeheer met ecomaaiers deze soort nu vooruit. In veel siertuinen is de plant ook aangeplant en dat geeft meer kansen op verspreiding door zaden. Mogelijk is ook de verbeterde waterkwaliteit een factor. De soort verspreidt zijn zaden voor een groot deel over het water. In ieder geval kunnen we blij zijn dat deze karakteristiek wetlandplant de polder op meer plaatsen verfraait.  

Wilt u meer lezen over Watersnip Advies?