+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154 • 2811 GK • Reeuwijk

Enkele jaren geleden nam de heer Hugo Middelplaats het initiatief zijn landerijen om te vormen tot natuurgebied. Het gaat om ruim 9 hectare voormalige landbouwgrond. De initiatiefnemer vroeg Watersnip Advies om hem in het proces te begeleiden.

Er is gebruikt gemaakt van de regeling Particulier Natuurbeheer (PN) van provincie Zuid-Holland. De agrarische waarde van de weilanden is voor het grootste deel afgewaardeerd en uitgekeerd. Daarnaast werd een inrichtingssubsidie verkregen. Het betreft een heel mooi en potentieel waardevol gebied tussen de Uitweg en de Westveensekade van de Kromme Mijdrecht. Het gebied is vanaf de wandelkade heel mooi te overzien. Vanouds kwam de otter hier frequent voor.  Eén van de bosjes in het gebied heet dan ook Otterbos. De aangrenzende camping heet de Visotter. En recent zijn er in de Uitweg enkele ottertunnels aangelegd. In de Nieuwkoopse plassen leven weer diverse otters en die zullen ongetwijfeld ook weer van dit nieuwe natuurgebied gebruik gaan maken.

De weilanden zijn opnieuw ingericht, met verlaagde slootkanten en brede middengreppels. De percelen zijn ingezaaid met inheems bloemenmengsels. Ook zijn nieuwe verbindingsdammen aangelegd. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd door aannemingsbedrijf Gebr. Van der Poel BV uit Oud-Ade. De heer Middelplaats kwam als kind al met zijn vader uit Den Haag naar dit gebied om er te vissen en te ontspannen. Hij is dan ook verheugd dat het gebied op deze wijze een kwaliteitsimpuls heeft gekregen.

Op vrijdag 15 december vond de oplevering van de werkzaamheden plaats, onder leiding van Andrea Grim, de procesbegeleider van Watersnip. Jeanno van der Ploeg was verantwoordelijk voor het werk namens de aannemer.

Wilt u meer lezen over Watersnip Advies en Landschap?