+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154 • 2811 GK • Reeuwijk

Op zaterdag 22 maart van 10.00 tot 16.00 uur vindt de open dag plaats van de nieuwe boerderij van de familie Niesing aan de Wijkdijk 66 tussen Boskoop en Bodegraven. Dit bijzondere bedrijf is verplaatst en combineert melkveehouderij met professioneel weidevogelbeheer. Op het bedrijf staan ook prachtige paarden zoals Friezen en Shires. Voor streekbewoners en fietsers in het Groene Hart is de open dag een prachtige gelegenheid om de gastvrijheid op het boerenland te beleven.

Tijdens deze open dag presenteren dienstverlenende bedrijven zich die zich bezig houden met veehouderij en agrarisch ondernemen zoals bouwers en toeleveranciers. Campina is ook aanwezig en presenteert een aantal melkproducten. Daarnaast zijn er organisaties die zich met ecologie bezighouden. In de ochtend wordt heerlijke boerenkaas verkocht, gemaakt door de familie Van Leeuwen uit polder Tempel-Middelburg. Wie van muziek houdt kan van 12.00 uur tot 14.00 uur luisteren naar de Ierse folkgroep Boreen. Speciaal voor deze feestelijke dag is er een terras. Er is een patatkraam en er kan ook ijs worden gegeten.

De stallen zijn tijdens deze open dag toegankelijk voor het publiek. Voor kinderen is het bijvoorbeeld leuk om te zien hoe de melk geproduceerd wordt. De veestal is voorzien van de nieuwste technologieën. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van grondwater (bronwater) voor de koeien en de huishouding. Het restwater wordt voor diverse doeleinden gebruikt. Er wordt dus duurzaam mee omgegaan.

In de stal wordt informatie geboden over natuur en weidevogels door diverse bedrijven en organisaties die zich bezighouden met ecologie. Op de hooizolder boven de stal wordt een film over weidevogels getoond.

Over Niesing en weidevogelbeheer

Het familiebedrijf Niesing richt zich op melkproductie en combineert dit met professioneel weidevogelbeheer. Het is bijzonder waardevol dat een bedrijf in Reeuwijk-West zich De ondernemer laat de koeien het liefst zelf gras ophalen en mest wegbrengen. Dat betekent dat streekbewoners kunnen blijven genieten van koeien, weidevogels en paarden in de wei.

Watersnip Advies heeft ten behoeve van de bedrijfsverplaatsing in mei 2011 een Flora- en faunatoets uitgevoerd.

Het rapport: Niesing Melkvee en Weidevogels, Bedrijfsvisie op de combinatie van economie en ecologie is opgesteld door Watersnip Advies en uitgebracht in juli 2012.

Meer informatie over Weidevogelboerderij.