+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154 • 2811 GK • Reeuwijk

In het weekend van 12 november voert een werkgroep van de Zoogdiervereniging een onderzoek uit met tientallen muizenvallen in polder Oukoop. Doel van dit muizenonderzoek is om vast te stellen of de Waterspitsmuis ruim verspreid voorkomt in de polder.

Op de dagen voor het onderzoek worden de vallen bij de Rokende Turf in Sluipwijk al gevuld met voedsel, zoals pindakaas en appel. Verder wordt ook kort hooi aangebracht in de vallen, zodat eventuele gevangen dieren niet omkomen door kou, maar voldoende warm blijven.

De Waterspitsmuis heeft een heel snelle stofwisseling. Deze spitsmuis jaagt in de oevers en onder water op insecten. Het is een bijzondere en zwaar beschermde soort (strikt beschermd, tabel 3). Bij inrichtingswerk zoals het vergraven van oevers moet de soort dan ook ontzien worden. Het is heel nuttig om te weten waar de soort in polder Oukoop voorkomt. Er zijn waarnemingen bekend van de omgeving van Hoeve Stein. Nu komt de verspreiding beter in beeld. De leden van de werkgroep gaan zaterdag 12 november de vallen controleren. Zij logeren een weekend in groepsaccommodatie De Rokende Turf.

Watersnip Advies is natuurlijk ook heel benieuwd naar de uitkomsten. Er zijn ook vallen uitgezet op het proefveld waar Watersnip oevers inrichtte en jarenlang de vegetatie monitorde.

Wilt u meer lezen over Watersnip Advies en uitvoering?