+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154 • 2811 GK • Reeuwijk

eOp 25 september jl. ging de Natuuracademie Reeuwijkse plassen van start. De academie is een initiatief van de verenigingen IVN en KNNV. Door middel van cursussen wil men bewoners en gebruikers van het plassengebied motiveren en informeren om zich in te zetten voor  een goed, natuurlijk beheer van het plassengebied.

Door gebrek aan inzicht en kennis veranderen grote delen van het plassengebied langzaam maar zeker in een stadspark. Als nieuwe bewoners meer met natuur samenwerken kan het plassengebied zijn natuurwaarden behouden. De eerste cursusavond ging over Levende Oevers. John van Gemeren van Wetland-informatiecentrum Watersnip in Sluipwijk besprak met maar liefst 33 cursisten hoe je door eenvoudig en praktisch handelen mooie groene en levende oevers kunt terugbrengen in je woonomgeving. Diverse cursisten vertelden over hun geslaagde oeverprojecten. Van Gemeren liet inspirerende beelden zien van een vitaal vogelrijk wetland langs de Donau en van de oorspronkelijke situatie in het plassengebied rond 1930.

Plantengroei in het water en in de oevers vormt de basis van de voedselketen en verdient dan ook waardering en ruimte. Op zaterdag 28 september wordt de cursus vervolgd op het water. Dan gaat de cursusgroep diverse voorbeelden van levende oevers vanuit de boot bekijken.

Wilt u meer lezen over Watersnip?