+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154 • 2811 GK • Reeuwijk

Eind januari 2014 verzorgde Watersnip Advies een training in het ontwerpen en beheren van natuurvriendelijke oevers, als onderdeel van de cursus De Levende Tuin. Het Wellantcollege wil met deze cursus, bedoeld voor jonge beroepsbeoefenaren in de groensector, bereiken dat er weer meer aandacht komt voor het levende groen in de tuinen.

Er is een trend om het tuinmilieu in te richten met veel stenen, hout en schuttingen. Daarbinnen is dan vaak alleen nog plaats voor enkele plantenbakken of hangplanten. Een groenere tuin met open grond en veel planten draagt meer bij aan een goed leefklimaat in een stedelijke omgeving. Zo hebben planten een positieve invloed op welbevinden en gezondheid van mensen.

De trainingsdag begon met aandacht voor het opnemen van regenwater door de bodem en de noodzaak van voldoende waterberging in de wijken. Watersnip Advies ging aansluitend in op ontwerp en beheer van natuurvriendelijke oevers. Deze kunnen veel bijdragen aan een natuurlijke uitstraling van een woonwijk of tuin. Er werd tijdens een wandeling geleerd van projecten in de Goudse wijk Bloemendaal. Gedurende een vaartocht werden diverse typen natuurvriendelijke oevers in het Reeuwijkse Plassengebied bestudeerd.