+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154 • 2811 GK • Reeuwijk

Half juli ontmoetten leden van het Ecocollectief elkaar in Weesp (N-H). Hier werd eerst tijd genomen voor gezelligheid en samen eten in een restaurantje aan de Vecht. Het Ecocollectief is een leerverband van  Reeuwijkse bedrijven in groen- en grondsector, die informatie en kennis uitwisselen.

Na het eten werd vertrokken naar de Lange Stammerdijk waar een groot project werd bezocht tussen de Vecht en het Diemerbos. Hans Olieman, van Gebrs. Olieman leidde daar rond en vertelde veel over de procesgang, de contacten met diverse partijen en overheden en de technische uitdagingen van het werk. Het project is in het voorjaar van 2015 onder flinke tijdsdruk aangelegd. Er werd gekeken naar het grondverzet, naar de verbrede oevers, bruggen, stuwen, spindelduikers, naar hekwerk en vogelkijkscherm. De deelnemers aan de rondwandeling hadden ook veel vragen over de inplant en het wel of niet aanslaan van de rietstekken en het kiemen van het zaad in het afgelopen droge voorjaar. Verder werd nagedacht over de noodzaak en de borging van het beheer voor de komende jaren. Want voor de aanleg en inrichting van natuurprojecten is meestal wel budget beschikbaar, maar de duurzaamheid van het beheer komt meestal veel minder in beeld. Uiteindelijk dreigt dan verruiging en worden de oorspronkelijk doelen niet bereikt.

Hoewel de wandel in een milde regen verliep, bleven de deelnemers tot het einde toe gemotiveerd en geïnteresseerd. Penningmeester Adrie van Vliet zei dan ook geen woord teveel toen hij de rondleider én de deelnemers bedankte voor een fijne en leerzame avond!