+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154 • 2811 GK • Reeuwijk

In september bezocht een groep leerlingen van MBO-tuinbouw Westland polder Oukoop. Hun docent Henk van der Sar neemt zijn leerlingen regelmatig mee om hun horizon te verbreden, zodat zij naast hun specialisme glastuinbouw ook oog krijgen voor allerlei groene ontwikkelingen in de maatschappij.

In polder Oukoop wordt een natuurontwikkelingsplan uitgevoerd door Staatsbosbeheer. Het project wordt gefinancierd door de provincie Zuid-Holland. Watersnip Advies heeft het planontwerp gemaakt in opdracht van de provincie.  

De leerlingen waren vroeg in de ochtend ontvangen op het loonbedrijf van gebroeders Olieman aan de Tempeldijk in Reeuwijk. Dit bedrijf voert het plan uit in opdracht van Staatsbosbeheer. In polder Oukoop namen de leerlingen kennis van de uitvoering van het Natuurplan.

John van Gemeren van Watersnip Advies vertelde daar over de aanleiding en de doelen van de laatste fase van de transformatie van polder Oukoop tot natuurpolder. Daarbij werden lijnen getrokken naar de totale vergroening van de maatschappij die onmiskenbaar plaatsvindt en die nodig is voor het overleven van de mens op aarde. De leerlingen toonden belangstelling voor het grondverzet door kranen, voor de logistiek van het plan en voor financiering.

Directeur Hans Olieman vertelde over de aanbesteding in de vorm van EMVI. Zijn zoon Thijs liet de leerlingen zien hoe er bij het graven met een modern GPS-systeem wordt gewerkt, waardoor satellietwaarnemingen gebruikt kunnen worden in de gravende kranen. Freek Mayenburg bleek in het veld te zijn, op zoek naar oude aardewerkresten en pijpenkoppen in verband met research naar het 18e-eeuws toemaakdek. En zo werden verleden, heden, en toekomst prachtig verbonden tot een boeiende excursie.

De leerlingen bedankten persoonlijk bij vertrek en de docent trakteerde de excursieleiding enkele dagen later op echte, kostbare Westlandse druiven, een bijzondere delicatesse.

Wilt u meer lezen over Watersnip Advies en uitvoering?