In de afgelopen tien jaar heeft Watersnip Advies veel flora- en faunatoetsen verzorgd voor bouwprojecten in de regio Gouda, Woerden en Alphen aan den Rijn.
Tijdens de crisis is er veel minder gebouwd en nam ook het aantal opdrachten voor ecologische toetsen tijdelijk af. Nu de economie weer floreert, worden veel bouwprojecten voorbereid en uitgevoerd. In de vergunningsprocedure speelt ecologie een duidelijk rol. In de nieuwe Omgevingswet die er aan komt, zal ecologie goed verankerd zijn. Ook de wet Natuurbescherming van begin 2017 is een belangrijk wettelijk kader. Dit alles is bedoeld om de biodiversiteit in ons land te behouden, zowel in het landelijk als in het stedelijk gebied.
Watersnip stimuleert altijd het tijdig integreren van ecologie zowel in het planverloop als in de vormgeving van plannen en projecten. Het opnemen van nieuwe verblijfplaatsen voor beschermde diersoorten in nieuwe woningen, tuinen, sportparken en wateren geeft meer zekerheid op een goede voortgang van het planproces en draagt meestal ook sterk bij aan de kwaliteit van de plannen.
Deze klantgerichte aanpak van Watersnip, die evenzeer de biodiversiteit bevordert, slaat goed aan bij opdrachtgevers. Het werkgebied van Watersnip heeft zich in het afgelopen halfjaar sterk uitgebreid. Zo worden steeds meer opdrachten ontvangen uit provincies Utrecht en Noord-Holland en ook uit andere delen van provincie Zuid-Holland.
Onderzoekers van Watersnip brachten bijv. veldbezoeken aan Schipluiden, Leidschendam, Nederhorst ten Berg, Loenen, en Maarssen. Ook in de “thuisregio” rond Gouda neemt de orderportefeuille steeds toe. Watersnip Advies draagt graag bij aan het vervlechten van de zorg voor biodiversiteit in de complete woon- en werkomgeving.