+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154 • 2811 GK • Reeuwijk

De laatste weken zijn medewerkers van Watersnip Advies bezig met het inspecteren van bomen die op de nominatie staan te worden gekapt. Daarbij kan het gaan om een vervangingsplan van bomen langs polderwegen. Dit is het geval in de gemeente De Ronde Venen waar we 217 Canadese populieren onderzochten op de aanwezigheid van takkennesten en spechtenholen. Een flinke klus omdat deze bomen zich in diverse dorpen, woonwijken, bedrijventerrein en langs veel verschillende wegen bevonden.

Een ander project betrof de grote verbouwing van het Sint Jozefpaviljoen in Gouda, een voormalig ziekenhuis. Hier worden door Domus Magnus nieuwe appartementen in het ziekenhuis gebouwd. Parktuin en terrein worden gerenoveerd. Hier betrof het 89 bomen die geïnspecteerd moesten worden, meestal Italiaanse bomen.

Er werden regelmatig holen aangetroffen van de Grote bonte specht. De holen van deze soort zijn alleen beschermd als er in een omgeving geen alternatieve vergelijkbare nestmogelijkheden zijn. Verder is gelet op natuurlijke rottingsholten en scheuren in de bast, waar vleermuizen gebruik van kunnen maken.

Watersnip denkt na de inventarisatie zo goed mogelijk met de opdrachtgevers mee aangaande de aspecten verkeersveiligheid en het integreren van de zorg voor beschermde soorten en biodiversiteit. Het resultaat is het beste als mens én natuur samen verder kunnen.

Wilt u meer lezen over Watersnip en ecologisch advies?